Irakese gerechten en recepten: een kennismaking
Irakese gerechten en recepten: een kennismaking
Irakese gerechten en recepten zijn erg divers en laten de rijke geschiedenis en culturele invloeden van het land zien. Van traditionele gerechten tot streetfood, Irakese keuken biedt voor ieder wat wils.
Ontbijt en brunch
Een traditioneel Irakees ontbijt bestaat vaak uit platbrood, hummus, olijven, kaas, en falafel. Daarnaast wordt er vaak zoete thee of koffie gedronken. Een populair ontbijtgerecht is ook ‘ful medames’, een gerecht gemaakt van tuinbonen en kruiden, geserveerd met een eitje erbovenop.
Lunch en diner
Een klassiek gerecht is ‘kubba’, een gevulde deegbal met gehakt en kruiden, die gefrituurd wordt. Andere populaire gerechten zijn ‘biryani’, een rijstgerecht met kip of lam, en ‘dolma’, gevulde groenten zoals aubergine, paprika en courgette. Brood, zoals ‘naan’ en ‘pita’, is een onmisbaar onderdeel van de maaltijd.
Streetfood
In Irak vind je veel streetfood kraampjes die heerlijke gerechten aanbieden, zoals ‘samosa’, gefrituurde deegpakketjes gevuld met vlees of groenten, en ‘shawarma’, geroosterd vlees geserveerd in een pita broodje.
Nagerechten
Irakezen zijn gek op zoetigheden, zoals baklava, een zoet bladerdeeg met noten en siroop, en ‘kleicha’, een soort koekje gevuld met dadels, noten en sesamzaadjes. Ook ‘qatayef’, een gestoomd pannenkoekje gevuld met noten of kwark, is erg geliefd.
Dranken
Irakezen drinken graag koffie en thee, vaak gearomatiseerd met kardemom en andere kruiden. Ook ‘ayran’, een frisse yoghurtdrank, is een populaire dorstlesser.
Irakese gerechten en recepten zijn een ware ontdekking. De diverse smaken en geuren laten een onvergetelijke indruk achter. Probeer eens een van deze heerlijke gerechten en laat je meenemen op een culinaire reis door Irak!